OM ULL

Ull är ett fantastiskt material som redan på fåret är ämnat till att värma och skydda. Ullen är av samma kemiska uppbyggnad som vårt  yttersta hudlager, keratin, så man kan säga att kläder av ull blir som en extra hud. Något naturligare går inte att finna. 

Merino står för den allra mjukaste och finaste fårullen och är den bästa för kläder som man bär närmast huden. Ullen andas och hjälper kroppen med  värmereglering, den kan ta upp fukt utan att kännas våt och värmer även i fuktigt tillstånd. 

 

OM SUPERWASH

Superwash är en metod för att motverka ullens benägenhet att krympa vid tvätt. Alla hår är uppbyggda av små fjäll som vid ovarsam behandling kan haka i varandra och få ullen att krympa och tova ihop sig. När man superwashbehandlar ull, klär man på varje ullfiber en tunn plasthinna så att fjällen jämnas ut och tovningsförmågan försvinner. Men samtidigt förlorar ullen flera av sin ursprungliga och naturliga egenskaper.

Jag har valt obehandlad ren och naturlig ull ,utan superwash, för den extra sköna känslan.

 

OM MALBEHANDLING

Malar och pälsängrar äter ull, det är deras natur, och på så vis återförs ullen till naturens kretslopp. Men det ställer till förtret för oss när kläderna blir fulla av hål. En lösning har varit att behandla ullen med kemikalier så att mal och pälsängrar undviker den. Problemet är att dessa gifter inte är särskilt hälsosamma för människan heller, och särskilt inte i kläder som bärs närmast kroppen, eller för barn. 

Skydda i stället dina kläder genom att förvara dem i täta påsar eller plastbackar.

Astas ullrikes ullkläder är helt naturlig och fri från skadliga kemikalier.

 

Ullhårets grovlek mäts i MICRON, (tusendels mm)

Om ett hårstrå eller annan fiber är tjockt och styvt och står an mot huden, irriterar och kliar det, men ullfiber som är tillräckligt tunn, under 22 micron, böjer sig lätt och känns mjuk och behaglig.

Astas ullrike har 19,5 micron på ullfibern för att kläderna skall vara riktigt mjuka.