SKÖTSEL- OCH TVÄTTRÅD

Ull – det naturliga valet.
                                                                                                                     
Ullen är uppbyggd av samma ämnen som din hud – vad kan då vara bättre än kläder av ull?

Sköt om dina tunna fina ullkläder vänligt och skonsamt

Tvätta sällan, vädra ofta! En stor fördel med ullkläder är att de inte behöver tvättas lika ofta som kläder i andra material. När plaggen börjar se använda ut skall de vila och vädras, helst i fuktigt väder, eller så sköljer man upp plaggen i 15-20º vatten, kramar ur och hänger upp, så åter får de sin ursprungliga form.                                          
Att använda en klädvårdsrulle då och då kan också göra underverk.

Tvätta för hand med olivoljetvål eller något annat milt ulltvättmedel, t ex Sonett, i ljummet vatten och krama plagget försiktigt i tvättvattnet. Skölj sedan i ca tre ljumna sköljvatten. Häll gärna en liten skvätt ättika i sista sköljvattnet för att neutralisera eventuella tvättmedelsrester. På fläckar kan man ”måla” på med en galltvål och sedan skrapa försiktigt på fläcken.
Krama försiktigt ut vattnet efter tvätt och låt plagget droppa av något hopvikt över t.ex. kranen, eller rulla in plagget i en handduk och pressa ut vattnet.

Om man vill tvätta i maskin bör ulltvättprogrammet innehålla följande:
Kort bearbetningstid ca 3 minuter, temp 30- 40°, hög vattennivå, 3-4 sköljningar och kort lätt centrifugering.                                                                                
Använd biologiska tvättmedel, t.ex. Ecover flytande ulltvättmedel, Sonett eller liknande. Tvättmedlet får inte innehålla enzymer för de kan skada den finfibriga ullen.          
Men tvättmaskiner är olika, så jag kan inte garantera att just din tvättmaskin kan tvätta ullplaggen utan att krympa dem.
 
Torktumla aldrig

Sträck sen ut plagget till önskad form och plantorka på en handduk eller torkställning. På klädstreck hängs plagget bäst i fållen.  

Naturlig ull krymper vid fel behandling.                                                                                        
Astas ullrike syr kläder av obehandlad ren och naturlig ull för den extra sköna känslan för dig, dina barn och miljön. Ullkläderna är inte kemiskt krympfribehandlade (superwash) då denna behandling innebär att man ”klär på” ullhåren en tunn hinna av plast. Naturlig ull krymper av gnuggningar, vridningar och knådningar, särskilt i samband med vatten.

Skydda mot mal.                                                                                                                             
Kläderna är inte skyddade mot mal eller pälsängrar. De starka kemikalierna i antimalbehandlingen är skadlig även för människor och skall därför undvikas i kläder som bärs nära kroppen.
Förvara därför kläder som inte används för tillfället i täta plastpåsar eller tillsammans med starka dofter från malört, lavendel, rödcederträ eller tvålar. Dofterna kan förvirra skadedjuren så att de inte hittar ullen
Ett tips på förvaring är en plastback med tätt snäpplock och med någon doftkudde eller tvål i. Då blir det ett dubbelverkande skydd. Plastbackarna finns att köpa lite överallt och är väldigt praktiska att ha ullkläder i.

Låt inte plaggen ligga otvättade länge – det lockar skadedjuren ännu mer.

Kläder av 100 % merinoull från kontrollerad biologisk djurhållning (KbT) fria från kemikalier.
Färgerna är godkända enligt GOTS (Global Organic Textile Standard)